Процес на имунизација

Македонија не се помрдна од 35-те проценти на целосно вакцинирано население

И натаму процентот на целосно вакцинирано население во Македонија не се помрднува од 35 проценти, бидејќи бројот на вакцинирани со прва доза вакцина секој ден е под илјада лица. Вчера со прва биле вакцинирани 734 лица. Интересот на веќе имунизираните лица со две дози не се намалува за примање на третата засилувачка доза - вчера со трета доза биле вакцинирани 3.187 лица, а вкупниот број на имунизирани со три дози веќе изнесува  27.298 граѓани.

Во соопштението на Министерството за здравство се вели дека вотекот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 4.797 дози вакцини, од кои 734 се аплицирани како прва доза, 876 се ревакцинирани, а 3.187 граѓани примиле трета доза вакцина.

„Заклучно со 28 октомври вкупно се вакцинирани 804.151 граѓани, ревакцинирани се 774.464 а трета доза примиле 27.298 граѓани. 54% од граѓаните над 40 годишна возраст се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 57%, а со две дози опфатени се 46% од граѓаните над 18 години. Според бројот на аплицирани вакцини, 38% од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 35% од популацијата во државата примила две дози вакцина“, велат од Министерството за здравство.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе