Статистика

Македонија и натаму е на вpвот според cмртoнoста од ковид-19

Последните податоци за смртноста на еден милион жители од ковид-19 и натаму ја држи Македонија високо на светската црна листа – Перу, Унгарија, Босна и Херцеговина, па Македонија. Според податоците од Институтот за јавно здравје од 1 септември просекот на бројот на смртни случаи е безмалку 30 дневно.

Во Европа, пак, според бројот на смртни случаи од ковид-19 на 100 илјади жители во последните 13 дена сме на прво место (18,4). На второ место е Црна Гора со 13,4 проценти, па Бугарија со 13,1, а на четврто место од регионот се наоѓа Босна и Херцеговина со 10,5 проценти.

Од регионот на шесто место се издвојува Грција, а Србија е на осмото место со стапка на смртност од 4,1 процент.

Во земјава бројот на починати од ковид-19 се намалува минимално и покрај тоа што бројот на новозаразени веќе две недели бележи пад. Од 8-ми септември до денес, починале вкупно 267 заболени од корона.

Во Македонија до денеска регистрирани се вкупно 6.277 смртни случаи.

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе

Платформата е формирана на 9 мај 2018 година во рамките на проектот на УСАИД, во која се вклучени 4 комори за да се зајакне јавно-приватниот дијалог во процесот на подготовка на донесување закони и други прописи поврзани со работењето на бизнисот.

повеќе