Статистика

Македонија и натаму е на вpвот според cмртoнoста од ковид-19

Последните податоци за смртноста на еден милион жители од ковид-19 и натаму ја држи Македонија високо на светската црна листа – Перу, Унгарија, Босна и Херцеговина, па Македонија. Според податоците од Институтот за јавно здравје од 1 септември просекот на бројот на смртни случаи е безмалку 30 дневно.

Во Европа, пак, според бројот на смртни случаи од ковид-19 на 100 илјади жители во последните 13 дена сме на прво место (18,4). На второ место е Црна Гора со 13,4 проценти, па Бугарија со 13,1, а на четврто место од регионот се наоѓа Босна и Херцеговина со 10,5 проценти.

Од регионот на шесто место се издвојува Грција, а Србија е на осмото место со стапка на смртност од 4,1 процент.

Во земјава бројот на починати од ковид-19 се намалува минимално и покрај тоа што бројот на новозаразени веќе две недели бележи пад. Од 8-ми септември до денес, починале вкупно 267 заболени од корона.

Во Македонија до денеска регистрирани се вкупно 6.277 смртни случаи.

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе