Државен завод за статистика

Лани дипломирале 7.753 студенти, за 12,2 отсто повеќе од 2020 година

Во 2021 година дипломирале 7.753 студенти на додипломски студии на високите стручни школи и на факултетите во земјава, што претставува зголемување за 12,2 отсто во споредба со 2020, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. 

Од вкупниот број дипломирани студенти, 6 528, односно 84.2 отсто се редовни, а 1 225, односно 15.8 проценти се вонредни студенти. Од дипломираните, 58.8 отсто се студентки.

Во рок дипломирале 28 проценти од вкупниот број студенти, а по рокот 72 отсто. 

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе