Ќе се унапредува владината поддршка која ја имаат универзитетите, најави Шаќири

На седницата на Инеруниверзитетската конференција во Охрид се обрати ресорниот министер Јетон Шаќири и рече дека поддршката што универзитетите ја имаат од Министерството за образование и наука не само што ќе продолжи, туку и ќе се унапредува. Високото образование и науката, се чести теми на владините седници, затоа што нивните заложби за забрзан развој се темелени на вложување во човечки ресурси.

Шаќири, како што соопшти Министерството за образование и наука, втор пат учествува на Интеруниверзитетска конференција со цел одржување лична комуникација и изнаоѓање ефективни решенија за предизвиците, преку инклузивен пристап.

„Продолжува поддршката и во сферата на науката. Финансиската рамка за поддршка на проектите на јавните научни установи од посебен интерес за државата како и за набавка на лабораториски ресурси, е тригодишна. Веќе се префрлуваат средства по овој основ. Планираните, речиси 250 милиони денари, ќе бидат реализирани. Од вас очекувам да го оправдате вложувањето на државата,“ истакнал Шаќири.

Интеруниверзитетската конференција е јавно правно тело составено од ректорите на универзитетите, претседателите на студентските парламенти на универзитетите, наставно-научни работници и еден член избран од редовите на директорите на самостојните високообразовни установи. 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе