Зголемување од 58,1 проценти

ИЈЗ: За една недела 49 смртни случаи од ковид-19

Во периодот од 12 до 18 октомври 2020г., извршени се вкупно 13.213 тестирања во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на ковид-19, при што се регистрирани 2.676 нови позитивни случаи од 34 градови во државата со зголемување од 19,3% во однос на минатата недела, пишува во извештајот на Институтот за јавно здравје.

Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (1.375 или 51,4%), а највисока неделна инциденца е регистрирана во Гевгелија –228,3/100.000.

Во наведениот период, процентот на позитивни од тестирани лица изнесува 20,3%.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи, а најзастапена е возрасната група на лица на возраст 30-39 (559 односно 20,9%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 40-49 (522 или 19,5%), 20-29 (470 или 17,6%), над 60 (469 или 17,5%) и 50-59 (443 или 16,6%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (79 или 3,0%) и 10-19 години (134 или 5,0%).

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (1.313 или 49,1%), регистрирани се 96 (7,3%) хоспитализирани, а кај 305 (23,3%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети. Од вкупниот број на нови случаи, 470 (35,9%) имале контакт со потврден случај. Регистрирани се 26 (2,0%) лица со историја на патување во последните 14 дена.

По добиени 2 негативни теста за присуство на ковид-19 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 1.089 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 25% повеќе во однос на минатата недела.

Пријавени се 49 смртни случаи од 16 градови, што е зголемување од 58,1% во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 38 лица биле над 60 години, 9 лица на возраст од 50-59 години и 2 смртни случаи се пријавени од возрасната група 40-49 години. Коморбидитети се регистрирани кај 35 починати лица.

 

 

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе