На средба со директорите на ковид-центри

Филипче: Има благ пад на бројот на хоспитализирани од ковид-19 на дневно ниво

Изминатата недела е достигнато платото по бројот на хоспитализирани пациенти од ковид-19 и веќе имам благ пад на бројот на хоспитализирани на дневно ниво, заклучено е на денешната средба на министерот Венко Филипче утрово со директорите на ковид центрите од клиниките во комплексот „Мајка Тереза“ на кој се разгледувала состојбата со бројот на хоспитализирани и слободни места по инфективните одделенија.

„Очекуваме во наредиот период да има повеќе испишани отколку примени пациенти. На инфективните оддели има сѐ повеќе слободни места. Секако ја следиме состојбата од ден на ден и подготвени сме за секое сценарио. Доколку овие прогнози не се остварат имаме на располагање и нови оддели и дополнителни болнички капацитети кои се спремни да се отворат“, рекол Филипче.

Како што соопшти Министерството за здравство, на сите инфективни оддели има слободни места со довод на гасови, а во наредните неколку дена ќе завршат градежните работи кои ќе овозможат да се отворат нови соби со довод на кислород.

„Мерките кои Комисијата за заразни болести ги донесе даваат резултат и бројката на хоспитализации се стабилизира. Се надеваме дека овој тренд ќе продолжи“, вели Филипче.

 

 

МОН најавува реформи во образовниот систем. Се разбира, реформите ги чекаме со нетрпение, но во насока на суштински измени, а не избрзани одлуки, копирање туѓи идеи и нивно вадење од контекст неприменлив во нашата средина, како и повторно експериментирање со децата.

повеќе

Ве молам потрошете малку време и погледајте кои закони не може да се донесат, ако за нив не даде амин Али Ахмети.

повеќе

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе