Владата потсетува

Бремените жени се ослободени од одење на работа до крај на пандемијата

Бремените жени се ослободени од работа и работни обврски со физичко присуство на работното место сѐ до завршувањето на пандемијата со ковид-19 прогалсена од Светската здравствена организација, потсетува Владата на својата одлука од минатиот месец, бидејќи често во јавноста се поставува прашањето дали таа важи и по Нова година.

Содржината на мерките кои се однесуваат на бремените жени е регулирана со членот 13, точка 11 и членот 16 од Одлуката за превентивни препораки, времени мерки, наредени мерки, наменски протоколи, планови и алгоритми за постапување за заштита на здравјето на населението од заразната болест ковид-19, предизвикана од вирусот SARS-CoV-2, случаите и временскиот период на нивна примена, објавена во Службен весник на 04.11.2020 година.

„Оваа информација ја објавуваме по изразениот интерес околу обврската за работа и работни обврски со физичко присуство на работното место, на бремените жени, по 31 декември 2020 година“, соопшти Владата.

Владината одлука е донесена на седницата одржана на 3 ноември по препорака на Комисијата за заразни болести.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе