Образование

Со испитот по предметот мајчин јазик и литература за матурантите денес започна полагањето на државната матура која ја полагаат над 15 000 средношколци. 

27 Мај 2017 - 14:58

Во и надвор од училишните простории, младите во Македонија минуваат процес каде што се дискриминирани, вознемирувани, евидентирано е насилство, а образовниот систем и целата заедница тешко воведуваат механизми и политики како да се заштитат и да се подобри ситуацијата.

25 Мај 2017 - 11:29

Наставните програми што не се во чекор со времето, немањето услови за нормален наставен процес, некомпетентни луѓе во образовните институции, недисциплината во училиштата, но и неодговорноста на наставниците и професорите, претворањето на училиштата во заводи за вработување по партиска директива, дилетантски преводи на учебници од некомпетентни луѓе... се само дел од проблемите што ги детектира професорот по албански јазик и литература, Џелал Зејнели. „Во образованието сме направиле и чекори назад. Живееме во време на рушење на системот на вредности и на излегување на површина на псевдовредности и антивредности“, вели Зејнели во интервјуто за МКД.мк.  

18 Мај 2017 - 11:10

Mасовизација со инфлација на дипломи и дипломирани луѓе што не знаат елементарни работи од тие додипломски студии, е описот кој што го дава професорот Абдулменаф Беџети за високото образование во Македонија. Според него, реформата што се прави е про-форма, без да се навлегува во суштината. Во разговорот за МКД.мк зборува за клиентелизмот во високото образование, за перењето пари, за асиметријата меѓу омасовувањето и потребите на пазарот на трудот, за немањето волја кај политичарите да се справат со реалните проблеми...

24 Април 2017 - 11:42

Средство за плашење, заменски секретари на директорот, замена за отсутни наставници, книговодители, организатори на екскурзии и приредби, и сѐ само не тоа што треба да бидат - психолози и педагози, помагачи во подобрувањето на воспитнообразовниот систем и во неговото доближување до децата и родителите. Професионалци што освен плашила, ќе поттикнуваат, ќе вреднуваат и ќе работат и со надарените деца, ќе помагаат и ќе ги водат сите ученици низ образовниот процес. Но што се случува во Македонија и што навистина работат педагозите и психолозите во училиштата низ земјава?

11 Април 2017 - 11:00

„Моето дете е малолетник. Јас сум му старател, а не наставниците и директорот. Тие имаат обврска да го образуваат, а не да му ја полнат главата со лични идеологии и да го тераат да протестира. Ако само одлучи, јас може и да го сфатам, па и да го поддржам, но не смее некој друг да го злоупотребува и манипулира. Тоа е недозволиво!“ 

31 Март 2017 - 10:39

Во светот има околу 7 милијарди луѓе. А може и повеќе. Тоа се 7 милијарди сонови. Секој од нив со надеж да биде остварен. Иако не се сите упорни и не сакаат сите да бидат промената што сакаат да ја видат во светот, јас сум од оние другите, кои од петни жили се трудат да ги турнат сите пречки и да ги претворат своите соништа во прекрасна реалност. Но моите соништа се премногу големи за да ги собере во држава како нашата. Кога на човекот ќе му ја скратиш едукацијата, ти му го земаш воздухот. Ова се зборовите на Марија, која од Прилеп дошла да студира и да ги оствари своите соништа во главниот град.

28 Март 2017 - 16:17

„Се радувам што имам ново другарче. Убаво беше да се дружиме со врсници од различни националности“, вака реагираа деца од основни училишта од повеќе градови во Македонија на неодамнешната конференција со која заврши петгодишниот проект за меѓуетничка интеграција во образованието во Македонија. 

28 Март 2017 - 07:23

Дискриминирани при самото запишување уште од градинки, отфрлени и оставени на милост и немилост на личните политики на директори, наставници и училишта, соочени со тотално нестручен кадар и огромен недостиг од стручни лица и дефектолози во сите сегменти на образованието. Со ова едногласно се согласуваат родителите на децата со посебни потреби и е вистинската слика за вклученоста на нивните деца во образованието во Македонија.

11 Март 2017 - 09:52

Финансиската дискриминација кон албанските училишта, недостигот од паралелки и нивната пренатрупаност, големиот број јазични и контекстуални грешки во учебниците и мешањето на политиката при изборот на наставничкиот кадар се само дел од проблемите со кои од независноста на Македонија се соочува образованието на албански јазик. Дводецениските реформи не ги постигнаа потребните резултати, законите се ретроградни додека учениците и наставниците-Албанци оценуваат дека образовниот систем не е погоден за нив.

28 Февруари 2017 - 21:48

Ги гледам буквите, но не можам да ги прочитам, потоа ако ги затворам очите, пред мене излегува слика од зборот, значи го гледам визуелно, но ми треба време да го дешифрирам знакот, односно да го кажам називот. Вака својот проблем со читање и пишување го опишува македонската глумица Катина Иванова.

21 Февруари 2017 - 07:01

Бизнисот цвета во полуилегалната индустрија на изработка на семинарски, дипломски, магистерски, па и докторски трудови. Треба да си само малку „изверзиран“, па за кусо време да можеш без проблем да го напишеш она што ти е порачано преку објавениот оглас. Резултатот е, од едната страна дополнителна заработка, а од другата хендикепиран човек со високо образование. И на крајот, никој не може или не сака да ѝ застане на патот на ваквата практика. 

31 Јануари 2017 - 11:57

Збунети погледи од наставници и ученици, цело училиште во паника, им фалат компјутери, паднал системот или интернетот, нејасни, чудни и двосмислени прашања, забелешки од сите страни, понекоја солза од збунет ученик под тотален стрес, кој од трема ама баш ништо не може да одговори, државни „набљудувачи“ што пијат кафе во бифе или канцеларија и потресени професори, кои со сите сили се обидуваат да „им помогнат“ на учениците, за да ја добијат оценката што веќе ја имаат. 

19 Јануари 2017 - 12:03

На секои 36 часа по една малолетничка абортира. Само 13 отсто од учениците учеле за кондом, а 2 отсто за орална контрацепција. Годинава имаше 2 регистрирани случаи кога девојки беа оставени сами на себе да се справуваат со несакана бременост. Само 1,6 отсто млади до 29 години користат орална контрацепција, а само 12,8 отсто од паровите користат какво било модерно средство за контрацепција... Ова се дел од податоците што периодов ги потенцираше ХЕРА, барајќи системско решение за сеопфатно сексуално образование, кое ќе им даде на младите точни и потврдени научно докажани информации, за да носат свесни и одговорни одлуки.

05 Јануари 2017 - 14:12

За Владата беше најдобрата и најголемата инвестиција во образовниот систем, за опозицијата тотално пропаднат проект чија намена било перење пари, за директорите и наставниците постојани проблеми, главоболки, казни, судови и борби да ги сочуваат, за крадците лесен плен и постојана цел, а за учениците скапи, но неупотребливи играчки што никогаш не послужија во образовниот систем за кој беа наменети. 

19 Декември 2016 - 11:19

Реформи во образованието секако дека се потребни, но тие треба да се базираат на цврсти докази поткрепени со позитивни резултати за напредок.

повеќе

Кога ќе се каже Западна Европа, во Македонија се мисли дека се работи за место каде што царува сознанието.

повеќе

Постојат кафе барови каде стои натпис дека немаат интернет па препорачуваат луѓето да си прават муабет како порано. 

повеќе