МАКЕДОНСКО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАШТИТА НА ПТИЦИ

На Фејсбук се пофалиле дека уловиле орел, цела јавност чека надлежните да ги приведат

Ловџии кои најверојатно се од Битола на Фејсбук објавија фотографија со фатен орел. Овој вид орел, златен сури, е заштитен на територијата на Македонија затоа што е пред целосно исчезнување од територијата на Македонија.

Први реагираа од македонското здружение за заштита на ретки птици „Macedinian owl trust“ кои повикаа на реакција на полицијата и инспекторските сужби и заслужена казна за овие злосторници. Во дискусиите по социјалните мрежи двајцата ловџии веќе се препознаени и се чека на соодветната полициска реакција.

„Златен - сури орел, кај нас во Македонија е веќе вистинска реткост, на прсти можат да се избројат македонските орли. Веројатно се сеќавате колку напори вложивме и вративме во природа повредени, отруени, заробени и запленети ретки видови кои според Законот на природата на Македонија би требалo да уживаат статус на 'Заштитени со највисок степен на заштита'. Згрозени и вознемирени од овие фотографии ве молиме доколку ги препознаете овие 'позери', пријавете ги“, апелираа од здружението за заштита на ретките птици.

Од фотографиите се гледа дека орелот бил фатен жив и не се знае како и каде бил уловен орелот, ниту пак што направиле со него.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе