Претседателот на Србија најави стратегиски инвестиции

Вучиќ планира нафтовод низ Македонија до Драч и изградба на гасовод

Србија планира изградба на нафтовод низ Македонија до пристаништето Драч, како и гасно поврзување со нашата држава. Ова го најави претседателот на Србија Александар Вучиќ во обраќањето до јавноста по повод енергетскта криза и оневозможувањето од страна на Хрватска, Србија да добие руска нафта преку нафтоводот кој води низ западниот сосед. Вучиќ нагласи дека Србија има најголеми резерви на гас во историјата на државата. Тој и информира дека донел одлука секој што произведува во Србија 20 отсто да издвои за војската „бидејќи „конфликтите во светот ќе продолжат".

Како во студентските денови - имаат ли и денес добри и остварливи идеи?

Вучиќ кажа дека по последните настани околу санкциите на ЕУ кон Русија, со кои Хрватска се покажала, како што нагласи, како недовервил партнер за нафтоводот „Јанаф“, кој е единствениот нафтовод со кој Србија се снабдува со нафта, Белград донел решение за почеток на изградба на нафтовод кон Унгарија, а во план е изградба и на нафтовод со „пријателите од Отворен Балкан".

„Мораме да почнеме да ги диверзифицираме изворите на нафта. Србија ќе започне со изградба на нафтовод до Унгарија. Во согласност со договорот што јас и Виктор Орбан веќе го постигнавме, ќе започнеме со изградба на нафтовод Нови Сад – Унгарија, до Алџа, во должина од 128 километри.Нафтоводот може да чини и до 100 милиони евра“, рече српскиот претседател.

Според него ќе бидат потребни меѓу 18 и 24 месеци за да се изгради нафтоводот до Унгарија.

„Нашата идеја е да изградиме нафтовод и до Северна Македонија и пристаништето Драч во Албанија, за да ја премережиме нашата земја со нафтовод. Ќе започнеме брзи разговари со нашите партнери од Отворениот Балкан и регионот“ рече Вучиќ.

Вучиќ говорејќи за гасното поврзување и диверзификацијата со изворите на гас, најави дека ќе се гради и гасно поврзување со Македонија, што, како што кажа, веќе е влезено во плановите на ЕУ за финансирање.

Како што кажа Вучиќ, Србија има резерви на нафта за 75 дена, на бензин за 59 дена и полни капацитети на гасни резерви.

„Србија во овој период ќе се снабдува со нафта на различни начини, ќе купуваме ирачка нафта, која е за 20 отсто поскапа, а ќе ја носиме во нашата земја преку нафтоводот Јанаф“, нагласи Вучиќ.

Тој кажа и дека наредил сѐ што произведуваат фабриките во Србија, 20 отсто мора да остане во Србија и за вооружените сили, како и дека ќе се вложат уште 12 милијарди во инфраструктурата.

Легенда под Главна слика

Како во студентските денови - имаат ли и денес добри и остварливи идеи?

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе