Владата незадоволна од работата на „Водостопанство“ бара разрешување на директорот

Во државното претпријатие „Водостопанство“ вработените не примиле плата четири месеци, а од друга страна бил зголемен надоместокот на членовите на Управниот одбор. Синоќа во владиното соопштение е наведено дека е задолжен Управниот одбор да го раскине менаџерскиот договор со директорот Локман Љимани, да се намалат надоместоците и да се ревидираат платите. Вчера претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија Дарко Димовски алармираше дека вработените не примаат плата и дека е можно да поднесе предлог за стечајна постапка.

Откако првиот човек на ССМ ја информираше јавноста за состојбите во државното претпријатие, синоќа на владина седница било отворено ова прашање.

Владата потоа соопшшти дека ја разгледала информацијата пристигната од ова државно претпријатие во кое бил содржан план за активности за зголемување на приходите за 10 проценти и за намалување на расходите за 20 проценти. Поточно, пред извесно време Владата побарала од  „Водостопанство“ појаснување околу утврдувањето на зголемувањето на надоместокот на услугите и тогаш упатила барање за ревидирање на платите во претпријатието.

Владата синоќа донела заклучок со кој го задолжила Управниот одбор да го раскине менаџерскиот договор со директорот и во иднина сите нови договори да се склучуваат со претходна согласност со Министерството за финансии.

„Надоместоците за членовите на Управниот одбор во наредните 12 месеци да се намалат за 50 проценти. Во насока на намалување на расходите, Владата го задолжи АД 'Водостопанство' да ги намали капиталните инвестиции во износ од 100 милиони денари со што се намалува финансискиот план за износот кој што е предложен од нивна страна“, се вели во соопштението во кое не е наведен проблемот со неисплатените плати за четири месеци за вработените, нешто на што алармираше претседателот на ССМ.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе