Регултарона комисија за енергетика

Поскапуваат бензинот и нафтата за домаќинствата

Вечерва по полноќ ќе се зголемат цените на бензинот и на нафтата за домаќинствата, додека цената на дизел горивото нема да се менува. Бензинот од 95 октани ќе поскапи за половина денар, а за еден денар по литар ќе поскапат бензинот од 98 октани и нафтата за домаќинствата.

Од 16.8.2022 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

- Моторен бензин - Еуросупер БС - 95 - 88,50 (денари/литар)
- Моторен бензин - Еуросупер БС – 98 - 91,00 (денари/литар)
- Дизел гориво - Еуродизел БС (Д-Е V) - 90,00 (денари/литар)
- Масло за горење - Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) - 86,50 (денари/литар)
- Мазут М-1 НС - 52,814 (денари/килограм)

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,418 %.

На 6 октомври 1946 година почна носењето на моштите на Гоце Делчев од Софија во Скопје, столицата на слободна Македонија.

повеќе

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе