Автентично и мајсторски сработен проект

Погледнете ја Македонија во мало на падините на Водно (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Македонското виртуелно село е уникатен проект во кој не само што се гради по теркот на старите македонски градители, туку е замислено и така да живее - планирано е да работат и валалница, воденица и рибник.

 

Македонија во мало, распослана на повеќе од 4.000 квадратни метри, наскоро ќе заживее на само дваесетина минути од центарот на Скопје. Тоа е „Македонското виртуелно село" над манастирот Свети Пантелејмон на Водно, кое со изградените 15 автентични традиционални македонски куќи се очекува да стане туристичка атракција за странските и за домашните гости.

Мајсторски се направени, нема збор – сите куќи до една велешка, прилепска, струшка, галичка, беровска, тетовска, кумановска, кратовска, реканска, скопска (Скопска Црна Гора)... За тоа се заслужни работниците на тетовската градежна фирма „АК-Инвест-Тетово".

Добрата вест за градителите на македонското село на Водно денеска ни ја кажа нејзиниот директор Агрон Нухиу, кого го затекнавме на градилиштето. „Ак–Инвест–Тетово" од завчера е добитник на наградата „Голден", која се доделува за квалитет во областа на бизнисот и иновацијата (БИД) на манифестација во Женева. Оваа тетовска фирма за околу 15 месеци изгради 20 објекти во селото. И денеска работниците ги затекнавме во работа. За покривање на галичката и за струшката куќа се носеле плочи од Албанија, инаку претежно се користел камен од македонските каменоломи.

Директорот Нухиу вели дека до 1 јуни треба да завршат градежните работи во селото и откако ќе се опреми ќе може да ги отвори вратите за туристите.

На влезот од селото (наспроти манастирот Свети Пантелејмон) ќе има пријавница за гостите и продавница за сувенири.

Македонското виртуелно село е уникатен проект во кој не само што се гради по теркот на старите македонски градители, туку е замислено и така да живее. Во таканаречениот економски двор планирано е да работат и валалница, воденица и рибник. Водата од резервоарот над селото прво ќе се слева во рибникот, па во воденицата, а потоа и во валалницата. Приземјето на куќите ќе биде резервирано за занаетчиите. Како дел од комплексот се изградени музеј во кој ќе биде изложено етнолошкото наследство на Македонија, ан и голема меана.

Денеска на мартовското сонце ударнички се работеше, ама има уште за дотерување. Откако ќе завршат сите градежни работи, ќе почне внатрешното уредување и опремување со мебелот. Изградбата чини 4,5 милиони евра, башка се опремувањето и внатрешното дотерување.

Кој и како ќе го стопанисува Македонското село на Водно сè уште нема конечна одлука. Извесно е дека меаната, занаетчиските работилници, собите за туристите ќе се издаваат под закуп, но не се знае по кои услови и по кои цени.

С.М.

Одлуките донесени од поранешната власт, како што се докажа, беа лоши.

повеќе

Сѐ поочигледно е дека наместо Заев да направи чистка и да замети, граѓаните ќе го изметат него и СДСМ.

повеќе

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе