СО ЗАЕМ ОД ЕБРД

Објавен тендер за изградба на 13,8 км од патот Штип-Кочани

Македонското јавно претпријатие за државни патишта објави тендер за изградба на 13,8 км долга делница од експресниот пат Штип-Кочани која треба да се финансира со средства од заемот од Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), соопшти банката.

Изградбата на делницата од Крупиште до Кочани треба да трае 24 месеци. Според договорот, компанијата која ќе го добие тендерот треба целосно да го изгради патот, вклучувајќи и 10 мостови и надвозници. Експресниот пат Штип-Кочани треба да биде долг 28 км и да има четири ленти.

Инаку, проектот е вреден вкупно 53 милиони евра, а е дел од Коридорот Исток-Запад, од Трбеништа до границата со Бугарија. 

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе