За иницијативата на КСС

„Обединети работници“ повика на протест за работнички права

Движењето за социјални права „Обединети работници" соопшти дека се приклучува на иницијативата на Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) за организирање на сенароден работнички протест, „заради остварување на принципот на еднаквост и рамноправност при уживањето на основните работнички права".

„На овој протест одлучно ќе дадеме до знаење на сите релевантни субјекти дека со работникот не смее да има никакви калкулации и дека основните работнички права мораат да бидат достапни на секој работник, независно дали се работи за приватен или јавен сектор. Ги повикуваме сите работници да дадат своја поддршка и свој придонес во оваа борба, со што конечно ќе го кренеме гласот на работникот во Република Македонија“. соопшти Движењето.

Протестот што го најави КСС запиочнува денеска во 16 часот и ќе биде организиран марш од Собранието до Владата, а планирано е да продолжи и во наредните денови.

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе