Дома

Нова закана за земјоделското земјиште – фотоволтаици (ВИДЕО)

По лавината негативни реакции, Министерството за земјоделство го повлече нацрт-Законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост за 1 евро од квадрат. Сега, зачестени се барањата плодно земјоделско земјиште да се користи за фотоволтаици односно за производство на струја наместо за храна. Во период кога цените на храната драстично растат, експерти предупредуваат дека квалитетното земјоделско земјиште не треба да се користи за ништо друго освен за производство на прехранбени производи. Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе