Немало досега поголем буџет за земјоделството, се пофали министерот Николовски

Со новиот државен Буџет за 2023 година во земјоделството се проектирани речиси 9 милијарди денари, што претставува рерорден и до сега најголем буџет во земјоделството.

„Преку овој Буџет почнуваме со целосна имплементација на најголемата земјоделска реформа со која земјоделците добиваат предвремена исплата од 30 отсто на субвенциите во тековната година дополнителна субвенција за значајните култури, поголема и побрза поддршка за сточарите, ја продолжуваме поддршката до секој земјоделец преку Интервентната програма, 10.000 евра поддршка преку новата мерка бизнис план во земјоделството за земјоделците чија основна дејност е земјоделството, поддршка за советодавни услуги на земјоделците, поддршка за откуп на свежо овошје, зеленчук, млеко и млечни приизводи обезбедувајќи здрав оброк за учениците во основните училишта, грант до 10.000 евра за поддршка и развој на малите семејни винарии, грант до 10.000 евра за поддршка на малите производители на храна и развивање на продажбата од фарма, развој на селата преку поддршка на земјоделските задруги“, напиша министерот на Фејсбук.

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе