Макпетрол: Користењето на мобилен телефон сѐ почеста причина за сообраќајни несреќи

Зборувањето на мобилен телефон за време на возењето е забрането и се казнува со 2.500 денари или 40 евра, освен ако возачот не користи безжично поврзување на телефонот со автомобилот или некој друг уред што овозможува зборување без користење на рацете.

Според податоците на Светската здравствена организација - СЗО возачите кои користат мобилен телефон имаат за четири пати повеќе шанси да предизвикаат сообраќајна несреќа во споредба со возачите кои не користат мобилен телефон.

Според Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата - РСБСП одвлеченото внимание кај возачите како ризик-фактор, кој ја загрозува безбедноста на сообраќајот на патиштата, има тренд на зголемување, со постојаниот развој на технологијата и сѐ поголемото користење во возилата. Според некои меѓународни истражувања, одвлеченото внимание на возачот е причина за 20 до 25 проценти од сите сообраќајни незгоди.

Истражувањето на РСБСП од 2018 година покажува дека во нашата земја 63 проценти од возачите користеле мобилен телефон при возење, додека според истражувањата на светско ниво тоа е околу 45 проценти.

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе