ДКСК испитува судир на интереси кај Тунески, РКЕ ја чека одлуката на антикорупционерите

Државната комисија за спречување на корупцијата пред два дена доби пријава за можен судир на интереси кај членот на Регулаторната комисија за енергетика Атанаско Тунески. Во пријавата за која извести ТВ Телма, стои дека има сомневање дека Тунески го прекршил Законот за спречување на корупција и судир на интереси. Како член на РКЕ која носи одлуки, дава и одзема лиценци, врши надзор врз енергетскиот пазар, Тунески поседува и 10 обични акции во Макпетрол АД.

Од ДКСК велат дека ги испитуваат сомневањата и ако се потврдат ќе бараат од Тунески да биде разрешен од член на РКЕ.

Во пријавата се вели дека Тунески како член на РКЕ, е должен да учествува во работата и одлучувањето на седниците на Комисијата, а истовремено има увид во работата на Макпетрол АД каде поседува акции. Прашањето е дали го прекршил Законот за спречување на корупција и судир на интереси прикривајќи дека има приватен интерес во енергетска компанија кој не го навел прецизно во анкетниот лист. Тунески во изјава за МКД.мк вели дека акциите ги купил во 2008 година, многу пред да стане член на РКЕ и додава дека ако тоа биде побарано од него, тој ќе ги продаде акциите.

Согласно законот, членовите и претседателот на РКЕ ги именува и разрешува Собранието на Македонија, на предлог на Владата, а функцијата член на РКЕ се врши професионално и е неспоива со извршувањето на друга јавна функција или функција во политичка партија или работно место.

 

Од Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги велат дека се отворени за соработка со Државната комисија за спречување на корупцијата во однос на барањето на Макпетрол АД Скопје за смена на  нивниот член проф д-р Атанаско Тунески, со цел да се отстранат сите шпекулации и дилеми во врска со ова барање.

„Тунески  во изминатиот период даде значен придонес во работењето на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги и очекуваме дека Државната комисија за спречување на корупцијата ќе му даде можност да ги изнесе своите  аргументи наспроти барањето на Макпетрол АД Скопје за негова смена. Се до затворањето на предметот РКЕ нема дополнително да се произнесува јавно во врска со истиот се со цел да се заштити интегритетот на функцијата член на комисијата“, велат од РКЕ за МКД.мк.

А.Д.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе