Делегација на Стопанската комора на ЕКСПО во Дубаи

Делегација на Стопанската комора на Северна Македонија, во состав Антони Пешев, извршен директор, и потпретседателите на Комората Виктор Мизо („Костал“), Драгана Дамјановиќ-Чифлиганец („Адора инженеринг“), Глигор Цветанов („Макпрогрес“), Сашо Наумоски („Витаминка“) и Анета Димовска, менаџер во Комората, остварија посета на „Дубаи експо 2020“. Во рамките на посетата се реализираа повеќе средби со релевантни, високи, државни претставници на ОАЕ, како и со претстваници на деловната заедница.

Пешев, извршен директор на Комората, се сретна со претседателите на коморите во ОАЕ: Стопанската комора на Дубаи (Dubai Chamber of Commerce), Комората на Абу Даби (Abu Dhabi Chamber of Commerce), како и со претседателот на најстарата комора во ОАЕ, Комората на Шарџа (Sharjah Chamber of Commerce). На средбите се дискутираше за потенцијалната соработка меѓу македонските компании и компаниите од Обединетите Арапски Емирати. Претставниците на компаниите од ОЕА покажаа особен интерес за инвестиции во агропрехранбениот сектор, туризмот, енергетиката, како и за инвестиции во напредни технологии.

Делегацијата присуствуваше на формалното одбележување на македонскиот националниот ден, како и на бизнис-конференцијата на која свое излагање пред присутните потенцијални инвеститори од ОАЕ имаше Виктор Мизо. Неговото искуство и компетентноста во областа на привлекувањето странски инвестиции, но и искуството што го има како менаџер на еминентната германска компанија од областа на автомобилската индустрија во Македонија се покажаа како исклучително релевантни во неговото излагање пред потенцијалните инвеститори. Тој ги истакна предностите за инвестирање во Македонија, кои произлегуваат од геостратешката положба на државата и од склучените мултилатерални договори за слободна трговија, но и од пристапот до европскиот пазар, кои, секако, носат предности за компаниите што се регистрираат во нашата држава. Во контекст на претходното, Мизо се задржа и на искуството што го имаат странските инвеститори во државата и на другите аспекти на поддршка на приватниот сектор и условите за водење бизнис. 

На „Дубаи експо 2020“ за првпат во историјата на светските изложби секоја земја учесничка имаше сопствен павилјон, односно на Експото на 192 павилјони претставени беа различни држави и нивната уникатност преку сопствената архитектура, култура и иновации, соопшти Стопанската комора.

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе