Битиќи: БЕГ мора да испорачува топлинска енергија сѐ додека не се избере нов економски оператор

Сѐ додека не се избере нов економски оператор, БЕГ мора да испорачува топлинска енергија кон граѓаните, изјави денеска вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, одговарајќи на новинарски прашања поврзани со почетокот на грејната сезона во главниот град.

Согласно законот, како што посочи, БЕГ мора да има и резерви на гас и други суровини за да обезбеди топлинска енергија.

Во однос на топланите Исток и Запад, кои се во сопственост на „Адора инженеринг“, според која закупот како опција без јасна интенција за купопродажба на топланите не е прифатлив, вицепремиерот со став дека процесите мора да бидат согласно законот и дека закупот е легитимна алатка.

„Инсистирањето на еден од чинителите за промена на сопственоста е легитимна, но ќе се склучи според законите. Закупот е легитимна алатка преку која ќе се искористат топланите Исток и Запад и ќе се испорача топлинска енергија, а во меѓувреме има доволно временски период да се запазат сите законски процедурии ако треба да се заокружи откупот на сопственоста“, изјави Битиќи.

Сериозноста на Владата да не ги остави скопјани без парно греење, според Битиќи, се гледа во тоа што по непреземањето на парното греење од страна на Град Скопје, Владата интервенирала со формирање на три претпријатија.

„За жал, заради тоа што Град Скопје не го презема парното, Владата интервенираше со формирање на три компании. Ако тоа не е доволен показател за сериозната на Владата, не знам што би требало да биде. Во овој момент дистрибутивната мрежа е предадена на ЕСМ“, изјави Битиќи.

Тој изјави дека следната недела е клучна кога би требало да се знае од каде ќе се набавува електрична енергија.

„Има позитивни сигнали. Наредната недела ќе имаме конкретни сознанија што е тоа што можеме да го понудиме на стопанството“, рече Битиќи во изјава за медиумите дадена по манифестацијата посветена на граѓанските организации и социјални претпријатија.

Сѐ што е под берзанската цена, според Битиќи, може да се третира како евтина цена.

„Имаме ситуации кога цените одат до 1.000 евра по мегават и ако се понуди цена од 300 евра, тоа е навистина евтино зашто е помалку од една третина од цената на електричната енергија. Знам дека капацитетот на стопанството понекогаш не е толку подготвен да го плати, но се обидуваме да им обезбедиме. Ова се времиња на преживување. Со нив сме во секојдневен контакт, со повеќето од претставниците на членките или компаниите на слободниот пазар и следната недела ќе имаме јасна слика што е тоа што ќе го понудиме“, изјави Битиќи.

Оние кои се на регулираниот пазар, според Битиќи, не треба да стравуваат дека ќе нема електрична енергија затоа што се обезбедени суровини за доволно производство на електрична енергија.

„Тоа значи дека граѓаните и 70 илјади компании кои се наоѓаат на регулираниот пазар не треба да стравуваат за електрична енергија до март следната година“, нагласи Битиќи.

Прашан дали е голема разликата во цената што ние ја нудиме и Бугарија што ја бара, Битиќи рече дека во преговори мора да има разлики, но уште еднаш нагласи дека следната недела е клучна за да се знае од каде ќе се обезбеди електрична енергија.

„Состаноците физички не се одржани, а контакти се одржуваат секојдневно и со Бугарија и со Србија и Турција и тие ќе продолжат и наредните денови. Во преговорите мора да има разлики, инаку не би ни имало преговори. Сметам дека наредната недела е клучна за да се знае и да пресечеме од каде ќе се осигура електрична енергија. Правиме напори да се ослободат одредени прекугранични капацитети за пренос на електричната енергија“, истакна Битиќи.

Сведоци сме деновиве на сензационална приказна за некаков американски тим кој, внимавајте, агресивно ќе ловел корупција во Македонија.

повеќе

Најавите на американската администрација за бескомпромисна  борба против овие корумпирани,  неспособни  и криминални структури на сите нивоа на државата за македонските граѓани се единствено светло во тунелот.

повеќе

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе