Бектеши ги повика граѓаните да пријавуваат зголемени цени на основни прехранбени производи

Министерот за економија Крешник Бектеши ги повикува граѓаните на бесплатниот телефонски број 191 на Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) да пријавуваат случаи на драстично зголемени цени на основни прехранбени производи.

„На оваа бесплатна телефонска линија сите граѓани можат да пријават неправилности кај трговците кои не ја почитуваат Одлуката за замрзнување на цените на основните прехранбени производи“ напиша на својот фејсбук-профил министерот Бектеши.

Како што информираше министерот, согласно Одлуката за определување на највисоки цени на одделни производи во трговијата на големо и трговијата на мало која што е објавена во Службен весник, почнувајќи од вчера се замрзнуваат цените кои се применувале на 1 декември 2021 година, во трговијата на големо и трговијата на мало на леб, шеќер, брашно – тип 400, сончогледово масло за јадење, трајно млеко со масленост од 2,8%, 3,2% и 3,5%, свежо месо и сувомеснати производи и сирење и урда.

Оваа одлука ќе важи до 31 јануари 2022 година.

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе