Економија

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на состанок со претставници од Секцијата на фризери при Занаетчиската комора на Скопје  ги претставил  мерките за поддршка на занаетчиите и самостојните вршители на дејност преку Министерството за економија, како и финансиската поддршка од четвртиот сет на мерки кои што ги донесе Владата.

29 Октомври 2020 - 16:32

Со донесената Одлука за густини и маржи на нафтените деривати се отсликува реалната состојба на пазарот на нафтени деривати и доколку Регулаторната комисија за енергетика постапеше по барањата на трговците за зголемување на маржата, тоа ќе значеше зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во износ од над 2 денари по литар“, се вели во реакцијата од Регулаторната комисија по соопштението од Макпетрол.

29 Октомври 2020 - 16:22

Директорот на Државниот пазарен инспекторат Стојко Пауновски денеска изјави дека кафеанските тераси, кои поради ниските температури се затворени, ќе работат како и досега додека не се донесат нови протоколи од Комисијата за заразни болести.

29 Октомври 2020 - 15:11

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на Македонија (РКЕ) повторно покажува нестручност и недоволно познавање на пазарот со нафтени деривати и горива за транспорт и тоа се покажува преку нивното последно соопштение, се вели во реакцијата на Макпетрол на вчерашното соопштение на РКЕ.

29 Октомври 2020 - 14:56

До денеска се исплатени вкупно 3,2 милјарди денари за обесштетување на депонентите од „Еуростандард банка“ која е во стечај. Тоа е близу 77 проценти од вкупните средства упатени до четирите банки преку кои се врши исплатата на обесштетувањето, информира Фондот за осигурување на депозити.

29 Октомври 2020 - 13:58

 Инуан (InOne.mk) и Уни Банка обезбедуваат нови поволности за фирмите што воведуваат своја онлајн продажба. Како дел од целосен сет на услуги за дигитален маркетинг, Инуан на фирмите кои продаваат производи или услуги нуди комплетна техничка и консалтинг поддршка за отварање на сопствени онлајн продавници. Постапката е поедноставена и брза, се завршува за 2-3 недели.

29 Октомври 2020 - 13:11

Девизните резерви се во исклучително добра кондиција – на високо ниво и постојано се во сигурната зона и изнесуваат 3 милијарди и 480 милиони евра, што е повеќе за близу 400 милиони евра во споредба со крајот на февруари, пред почетокот на ковид-кризата, вели вицегувернерката Емилија Нацевска.

29 Октомври 2020 - 12:42

Агенцијата за електронски комуникации наскоро ќе распише меѓународен тендер за избор на компанија која ќе изработи физибилити студија за влијанието на 5Г мрежата врз здравјето на луѓето како основ за натамошните чекори кои ќе се преземат, врзани за развој на 5Г мрежата во земјава.

29 Октомври 2020 - 12:01

На почетокот на ноември ни се заканува медиумски мрак.

29 Октомври 2020 - 10:52

Да не се заборави дека по иницијатива на првиот човек на Агенцијата за туризам на почетокот од корона кризата беше формирано Координативно тело за справување со последиците по туризмот, велат од Стопанската комора за туризам по барањата за негова оставка и нагласуваат дека сега не е време за остварување на лични амбиции.

29 Октомври 2020 - 09:30

Со намалување од 28% на пластика, 90% помалку хартија и воведување на електронски гаранции како први во индустријата Хуавеј мејт 40 про (HUAWEI Mate40 Pro) e најеко паметен телефон досега.

28 Октомври 2020 - 18:50

Со одлуката за густини и маржи на нафтените деривати објавена во Службен весник на 22 месецов се отсликува реалната состојба на пазарот на нафтени деривати и овозможува цените на нафтените деривати да ги штитат и интересите на потрошувачите и интересите на трговците, порачува Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ).

28 Октомври 2020 - 16:42

За три свадби организирани во угостителски објекти во Тетово, Боговиње и Арачиново, Државниот пазарен иснпекторат по спроведена контрола има поднесено кривична пријава за прекршување на протоколите за работа. Со новите измени што веќе се во собраниска процедура, инспекторатот ќе може и да издаде решение за забранана дејност од 10 до 30 дена и како и глоба која ќе зависи од големината на правниот субјект.

28 Октомври 2020 - 15:22

Со одлуката од 22 октомври Регулаторната комисија за енергетика уште еднаш ја потврди својата нестручност и селективна примена на Законот за енергетика, а дополнително во образложението за одлуката наведува невистинити информации. Ова се вели во реакцијата на компанијата Макпетрол на одлуката на РКЕ за определување на ескалираната густина и деескалираната густина на секој нафтен дериват и гориво за транспорт, висината на надоместокот за премија, транспортините трошоци до склад во Македонија, висината на надоместокот за трошоци за работење преку склад и трговска маржа со вклучени транспортни трошоци од склад до бензински станици и крајни потрошувачи.

28 Октомври 2020 - 14:37

Генералниот директор на АД МЕПСО Ева Шуклева вели дека компанијата барала цената на струјата, во делот кој се однесува за МЕПСО, да се покачи за 70 проценти, а дека од Регулаторната комисија е одобрено поскапување од 11 проценти. Таа нагласува дека МЕПСО е трговско друштво како и сите останати компании и затоа не може да бара намалување на цената бидејќи струјата не е социјална категорија.

28 Октомври 2020 - 13:32

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе