ОМД повикува на разум и одговорност во Република Македонија

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) ги повикува македонските граѓани на разум и одговорност во овие крајно загрижувачки моменти.

„Во овие историски моменти секој задоцнет искажан став е контрапродуктивен и води кон турбулентност. За потсетување, политичката платформа на Албанците потпишана во Тирана беше објавена на 7 Јануари 2017, на Божиќ.

Нетранспарентните, тајните, многупати и со посредство на странски фактори изнудени политички решенија само ѝ наштетија на младата македонска држава. Секое решение кое не е базирано на народното јавно мислење и здрава дебата води кон нестабилност и неизвесност.

Од тие причини, ги повикуваме народните избраници во Собранието на Република Македонија, кои го рефлектираат мултикултурниот карактер на државата, согласно својата одговорност и уставни ингеренции, веднаш да ја продолжат конститутивната седница, да ги повикаат политичките партии целосно транспарентно да им ги презентираат предлог програмите за влада и низ јавна собраниска дебата да се дискутираат и одлучат ставовите и опциите за иднината на земјата.

Недоделувањето на мандат за формирање на Влада од Претседателот Иванов вчера треба да служи како потик за партиските лидери на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да одговорат на моменталната состојба во која се наоѓа државата, покажувајќи државотворност и патриотизам преку директни разговори во Собранието и издавање на заедничка декларација за целосно заштита на унитарноста и уставноста на Република Македонија“, соопшти ОМД.

Ова, според ОМД, е единствен излез од кризата. Во спротивно, како што додаваат, конспиративноста, тајноста на преговорите и договорите на политички партии и притисоците на странски фактор во внатрешните прашања на државата можат да доведат до несогледливи последици не само по Македонија, туку и по Балканот.

„Разумот, совесноста, одговорноста кон предизвикот и лојалноста кон државата се особено важни во овие историски моменти“, вели ОМД.

Таквата федерализација, како што нѐ учи балканското искуство е само преодна фаза која води кон распад на земјата.

повеќе

Во Македонија мора да се случи мирен премин на власта. Така мора да биде и по изборите од 2016 година. Во спротивно, земјата ќе се третира како „пиратска“ или како „разбојничка“ држава.

повеќе

Ако државата е заробена, а институциите не работат - мислам дека е потребно да се употреби сценариото како со АВНОЈ и АСНОМ во Втората светска војна.

повеќе