Македонија

Останато од Македонија

Комерцијалните банки до кои е доставено барање за изразување интерес за заем за премостување до еврообврзницата во износ од 400 милиони евра треба до денеска до достават одговор.

02 Април 2020 - 07:34

Владата на денешната седницата донесе Одлука за субвенционирање на каматата спрема Европската инвестициона банка која ќе се пресметува на преостанатиот дел од заемот во износ од 50.962.187,00 евра одобрен со Финансискиот договор, наменет за финансирање на мали и средни претпријатија и други приоритетни проекти – V фаза, склучен меѓу Европската инвестициона банка и Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје, како и пресметаната камата од страна на Развојната банка на Северна Македонија АД Скопје.

01 Април 2020 - 21:30

Граѓаните ќе имаат бесплатен електронски пристап до објавените уредби со законска сила во „Службен весник на Република Северна Македонија“ за време на вонредната состојба, информираат од ЈП Службен весник на Република Северна Македонија.

01 Април 2020 - 16:01

Вкупно 158 од 546 пристигнати иницијативи одат во фаза на финална селекција на јавниот повик „Креатон" наменет за креирање дигитални алатки и решенија за справување со последиците од ковид-19.

01 Април 2020 - 15:55

Наспроти растот на новопродадени возила со алтернативен погон во Европа нивниот удел на патиштата во 2018 година е само 3,8 проценти. Од нив 0,7 проценти биле хибридни, 0,2 проценти електрични на батерии и 0,1 процент плаг-ин хибрид.

01 Април 2020 - 15:52

Бидејќи желбата за зачувување на колективното здравје и доброто на нашите вработени е поголема од неопходноста за профит и намалување на месечните буџети, длабоко свесни што значи кризата за секое семејство, ја информираме јавноста дека сите 1.700 вработени во групацијата НОВОМАТИК (Адмирал, Астра и казино Фламинго хотел) и 250 вработени во компанијата АПЕКС, воопшто не треба да се грижат за своите работни места, и ги уверуваме дека за тоа ќе се бориме додека трае оваа криза, информираа од НОВОМАТИК и АПЕКС МК.

01 Април 2020 - 15:49

Поради состојбата со корона вирусот сега е важно да се остане дома и повеќето активности да бидат завршени преку дигиталните канали. Според информациите од телекомуникациските оператори, интернет сообраќајот е дури двојно зголемен, но уверуваат дека мрежите се исклучително стабилни.

01 Април 2020 - 15:36

Ние претпоставуваме дека ова не е последниот сет на мерки и дека ќе следат нови штом државата обезбеди дополнителни финансиски средства по пат на позајмување, се вели во првичната реакција на Стопанската комора на Македонија од каде што велат дека потребно е најпрво да се видат пропратните уредби и објави во Службен весник со конкретните детали за мерките по што СКМ ќе направи анкета меѓу своите компании членки по што ќе може да ги сумира оценките за новите економски мерки.

01 Април 2020 - 15:27

Министерството за финасии има три основни сценарија – поволно, неповолно и најнеповолно за справување со последиците што ги предизвика коронавирусот во економијата, а најголемиот удар во сите се очекува во вториот квартал од годинава, најави денеска министерката за финасии Нина Ангеловска.

01 Април 2020 - 12:28

Пропусти во поглед на почитување на препораките за заштита од корона вирусот, како и недоследности во однос на општите хигиенски услови и продажба на производи со изминат рок на употреба, како и пропусти во редовното водење записи за спроведување на добри хигиенски практики, утврдени се при контролите што ги врши Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ). За утврдените недоследности, донесени се 32 решенија за нивно отстранување, изречени се 46 мерки едукација и две парични казни.

01 Април 2020 - 10:59

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе