Во битолскиот музеј е отворена изложба на која сликите зборуваат и можат да се допрат

Во Националната установа (НУ) Завод и Музеј-Битола отворена е мултисензорна изложба „Музеј за сите – сликите можат да се допрат, сликите зборуваат".

Изложбата содржи 16 тактилни панели, тактилното пано е составено од тактилна слика за музејски експонат од НУ Завод и Музеј Битола, проследно со опис на Брајово писмо.

„Описот е клучен елемент за разбирање на тактилната слика од страна на слепите лица и голем проблем претставува непознавањето на Брајово писмо. Досега опфатени се повеќе од 100 предмети од музејската поставка, кои со соодветен опис и квалитетни фотографии, се поставени на веб страната на музејот. На овој начин, овие предмети се прават достапни за сите „онлајн" посетители ширум светот, а во исто време преку употреба на QR кодови во музејската поставка, се збогатува приказната за секој музејски предмет. Нов момент во изложбата која е поставена во е употребата на NFC тагови, кои во комбинација со паметен телефон, им овозможуваат и на лицата кои не знаат да читаат Брајово писмо, да можат самостојно да ја посетат изложбата“, истакна д-р Ирена Ружин, раковидтел на проектот.

Изработката на тактилни слики ја изврши авторот на проектот, м-р Јове Парговски, вработен во НУ Завод и Музеј-Битола.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе