Трибина „Јазикот културно богатство на цивилизациите“

 „Јазикот културно богатство на цивилизациите“ е насловена трибината што денеска ќе се одржи во амфитеатарот на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, во рамки на манифестацијата „Денови на европско Скопје 2022“.

Трибината ја организира Дирекцијата за култура и уметност – Скопје, со поддршка од Универзитетот за туризам и менаџмент – Скопје.

Како што најави организаторот, со свои презентации на трибината ќе настапат учениците од средните училишта на град Скопје под менторство на м-р Филип Белчев од Институтот за македонски јазик.

Сите учесници на трибината ќе имаат можност да ја посетат Спомен-собата на Крсте Мисирков.

 

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе