Во Кавадарци денеска се одбележуваат 99 години од раѓањето на првиот уредник на „Млад борец“ и автор на театарски збирки

Кавадарци денеска одбележува 99 години од раѓањето на еден од првите организатори на македонското слободно новинарство, Иван Мазов – Климе, потсетува историчарот Петре Камчевски.

Иван Мазов-Климе

„Тој е роден на денешен ден во 1923 година во Кавадарци. Учесник е во НОВ и носител на Партизанска споменица 1941 година. Завршил Висока политичка школа во Белград, а бил главен и одговорен уредник на првиот весник на македонски јазик „Млад борец“ ( 22 март 1944 на планината Козјак). Во шеесетите години бил главен уредник на весникот 'Трудбеник'“, вели Камчевски.

Мазев се занимавал со публицистика и е автор на прозните дела „Додека топовите пукаат“, „По трагите на Евлија Челебија“, како и четири тома театарски збирки. – Умре во Рогашка Слатина на 17 февруари 1977 година. Во негова чест, Домот на културата во Кавадарци го носи неговото име.

Легенда под Главна слика

Иван Мазов-Климе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе