„Вера сонува за морето“ прогласен за најдобар филм на фестивал во Германија

Филмот „Вера сонува за морето" на режисерката Калтрина Красниќи е прогласен за најдобар на GoEast Film Festival што викендов се одржа во Висбаден, Германија.

„Вера сонува за морето" ја раскажува приказната за Вера, како главна улога на филмот, одиграна од страна на Теута Ајдини-Јегени, преведувач на знаковен јазик, која по самоубиството на сопругот, реномираниот судија, Фатмир Гаши, се наоѓа во ситуација самата да преговара за иднината на нејзината ќерка и внука со традицијата и државата, во момент кога сите ги презираат жените како нив.

Во другите улоги во филмот настапуваат Рефет Абази, Алкета Силај, Астрит Кабаши и др. Сценариото за филмот е на Дорутина Баша, кинематографија на Севдије Кастрати, монтажер Владимир Павловски, а снимател на звук е Игор Поповски. Композитор на филмот е Петрит Чеку, дизајнер на звук е Дарко Спасовски.

Долгометражниот игран филм „Вера сонува за морето" е копродукција помеѓу „Дрим Фектори" , од Македонија (копродуценти: Огнен Антов, Стојан Вујичиќ), Косово: „Истра креатив фектори" (продуцент: Шкумбрин Истрефи) и Албанија: „Пападимитри филм" (ко/продуцент: Дионис Пападимитри).

Покрај финансиските средства добиени од Агенцијата за филм овој филмски прокет „Вера сонува за морето" главна поддршка доби од „Филмскиот центар на Косово" и дополнително од „Филмскиот центар на Албанија".

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе