ЕТНОЛОГИЈА

Настанот „Весела е година, голем клас на нива“ носи проекција на етнолошки документарни филмови

Во пресрет на празникот Василица во Музејот на Македонија на 12 јануари 2017 година, во 11 часот, ќе се одржи проекција на етнолошки документарни филмови насловена „Весела е година, голем клас на нива“. Во таа пригода ќе бидат прикажани три филмови поврзани со обредите со маски од домашна и странска продукција.

На настанот „Весела е година, голем клас на нива“ ќе бидат прикажани филмовите „Си било еднаш во долината Фиеме“ (20 мин., Италија, 2009 година) и „Еден ден во Агнита“ (10 мин., Романија, 2010 година) во режија на Микеле Трентини, како и „Возот за Мартолци“ (15 мин., Македонија, 2003 година) во режија на Владимир Боцев. Проекцијата ќе биде проследена со дискусија за филмовите и обичаите на кои тие се однесуваат.

Настанот се реализира во организација на д-р Владимир Боцев, кустос советник во Етнолошкиот оддел при Музејот на Македонија, кој е и автор на еден од филмовите.

„Нова година, Василица, време на обреди со маски. Време кога се уриваат воспоставените норми на секојдневното живеење. Време кога она за кое што знаеме дека е на врвот на општеството е на самото дно, а она за коешто сите сме убедени дека е долу, е горе. Период во кој престануваат да важат општо прифатените правила за ’добро‘ однесување, забраните, табуата. Во периодот на Василица се ослободува сета позитивна и негативна енергија акумулирана низ изминатата година и секој може да каже и покаже сѐ што сака.

Иако обредите во овој период содржат пракси на маскирање, однесување и преоблекување, кои секоја година се повторуваат, односно, поврзани се со нивното традиционално изведување, тие содржат и маса на импровизации кои зависат од креативноста и умешноста на учесниците, а кои им даваат свежина и ги прават постојано интересни и забавни за заедницата во која што се практикуваат.

Денес обредите сѐ повеќе претставуваат маркери на идентитетот на определена група, додека пак, желбата да се постигне плодност, здравје и благосостојба сѐ повеќе се турка во втор план. Со други зборови, сѐ повеќе се истакнува нивнато општествено значење на сметка на религиозното“, потенцира д-р Владимир Боцев.

Веројатно е најдобро претседателот Иванов да не го дава мандатот додека не се даде на увид законот за употреба на албанскиот јазик и другите планови на новата коалиција

повеќе

Изразено ниската вредност на вложување во науката и истражувањата во Македонија е јасен знак за отсуство на грижа на државата за овие суштински дејности. 

повеќе

Последните 11 години Македонија е окована во аграрен, ксенофобичен и социо-економски популизам, кој не се однесува на интересите и потребите на граѓаните, туку на оние кои се повинуваат на волјата на елитата.

повеќе