Филмот „Хомо“ на Игор Иванов – Изи прикажан на отворањето на фестивалот во Варна

Во Конгресниот центар во Варна беше отворено 39. издание на Фестивалот на бугарски игран филм „Златна роза“. По официјалната церемонија по првпат пред бугарската публика беше прикажана копродукцијата меѓу Бугарија и Македонија „Само луѓе“ (превод од „Хомо“ – оригиналниот наслов на македонски) на македонскиoт режисер Игор Иванов – Изи.

Во рамките на фестивалот во Варна ќе се прослави 30 – годишнината од формирањето на Националниот филмски центар на Бугарија.

Пред неколку дена, филмот на Иванов беше претставен на тековниот филмски фестивал во Софија, во Националната палата на културата (НДК). Неговото претставување во киното Лумиер, го проследија многу гледачи, меѓу нив и познати претставници на културната елита и странски дипломати во Бугарија.

На крајот на Софискиот филмски фестивал, во Куќата на киното ќе биде прикажан филмот на Милчо Манчевски „Пред дождот“.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе