Фестивалот Македонско културно лето во Албанија заврши со доделување на награди

Со претставата „Орест" на Театарот „Јордан Хаџи Константинов – Џинот" од Велес, заврши 15-то издание на фестивалот Македонско културно лето во Албанија. За најдобра претстава е прогласена „Кармен" на Драмски театар Скопје, а најдобра режија на Дејан Пројковски, за истата претстава.

За најдобра актерка на фестивалот прогласена е Билјана Драгичевич Пројковска за улогата на Кармен, од Драмски Театар.

Наградата за најдобра млада актерка ја добија Жаклина Петровска Милјановска за улогите на Марта, Цеце, Жаклина, Елена, во Анатомија на неверството од Театар Комедија и Славица Манаскова за улогата на Електра, од Театар Џинот Велес.

Сашко Коцев е награден за најдобар актер за улогата на Паун во „Не се клади на енглези" од МНТ, а

Жарко Спасовски за најдобар млад актер, за улогата на „Орест", од Театар Џинот Велес.

Признание „Пријател на фестивалот" добија министествата за култура на Албанија и на Македонија, Обединета македонска дијаспора, Кромберг и Шуберт, Општина Велес, Општина Пустец, Град Скопје, Кожувчанка, Театар Џинот Велес и Театар комедија.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе