Фестивал Денови на комедија во Куманово, за четири часа продадени 4.000 билети

Од 28 септември во 14 октомври во Куманово ќе се одржи Меѓународниот теaтарски фестивал Денови на комедија. Годинава на фестивалот ќе настапат театри од Бугарија, Србија, Хрватска и Македонија. Вчера за само четири часа се продадоа 4.000 билети за фестивалот или околу 50 отсто од вкупниот број. Најголем интерес имаше за кумановската, српските и за хрватската претстава, кои се веќе распродадени.

На 25. издание на фестивалот Денови на комедија ќе се изведат 12 претстави. Новина е што фестивалот од оваа година е со натпреварувачки карактер, па стручно жири ќе избира најдобра претства, актер, актерка, режија, сценографија и костимографија.

Фестивалот в среда ќе се отвори со претставата „Приватни животи“ на Градски театар од Винковци, Хрватска, а потоа следуваат Народен театар Штип со претставата „Власт“, стендап комедија на Кумановски актери, Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп со претставата „Да, инспекторе“, Атеље 212 Белград со „Славна Флоренс“, Народен театар Битола, со „Малиџано“, Театар Тетово „Малограѓанска свадба“, Театар „Импресарио“ од Белград, „Повикај го М поради уживање“, струмичкиот театар со претставата „Паника во хотел Палас“, Драмски театар од Ловеч, Бугарија, приштински народен театар со „Сомнително лице“, Велешкиот театар со претставата „Слуга на двајца господари“ и фестивалот ќе го затвори кумановскиот театар со „Секс и лаги“.

Наградата „Васил Иљовски“ за животно дело во областа на комедиографијата оваа година ја доби актерот Благоја Чоревски.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе