„Џифони“ во Делчево

Филмскиoт фестивал за млади „Џифони" денеска патува во Делчево. Настанот во организација на националната установа Центар за култура „Никола Јонков – Вапцаров" од каде информираат дека целна група на фестивалот се младите од Делчево.

Настанот е дводневен, закажан е за денеска и утре. На фестивалот ќе се прикажуваат филмови за млади, а програмата ќе ја направи позабавна актерката Зорица Нушева, која ќе одржи и актерска работилница, истакнаа организаторите.

Покрај тоа, предвидена е и фотографска и ликовна работилница на кои младите од Делчево ќе ја поттикнат својата креативност.

Настанот е закажан за 10 часот, а влезот е бесплатен.

Фестивалот се одржува во рамки на традиционалниот настан Дарувај со љубов – Денови на хуманост 2021.

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе