Спуштена завесата на „Охридско лето“

Со Чеховата „Вујко Вања" во изведба на Југословенскиот народен театар од Белград, Србија, синоќа на сцената на Античкиот театар веше спуштена завесата на 62-то издание на фестивалот „Охридско лето".

Изминатите четириесет фестивалски денови во Охрид, според директорката на националната установа "Охридско лето", Наташа Поповиќ, се празнуваше врвната уметност во областа на класичната музика и театарот.

„Уметноста, естетското доживување на врвните концерти и театарски претстави на автентичните локалитети, Античкиот театар, црквата Св. Софија, предворјето на Св. Софија, Долни Сарај, кои ги понудивме на 62-то фестивалско издание се сведоштво дека силата на музиката и театарот го обединува светот, го променува и внесува убавина во него. Бевме пример како треба да се реализира врвна манифестација притоа почитувајќи ја традицијата и влогот на многу генерации пред нас“, рече Поповиќ на свеченото затворање на фестивалот.

Според традицијата „Охридско лето" беше затворено со гасење на фестивалскиот факел кој светеше изминатите фестивалски вечери и спектакуларен огномет.

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе