Промоција на учебникот „Играта и учењето – нови концепти во раното учење“

Во Клубот на пратеници денеска ќе биде промовиран учебникот „Играта и учењето – нови концепти во раното учење" од Лена Дамовска, во издание на „Просветно дело".

Изданието ќе го промовира професорката Флорина Шеху, а најавено е и обраќање на министерката за образование и наука Мила Царовска.

Како што соопшти уредникот во „Просветно дело“, Ана Иванова, овој учебник третира низа суштински и актуелни прашања поврзани со новите парадигми во педагогијата на 21 век.

Според авторката на учебникот, тие се базирани на теоретските поставки на иновативната, партиципативната, рефлективната и критичката педагогија во однос на учењето и развојот на децата од предучилишна и рана училишна возраст. Тоа се појдовните основи за нови и посакувани промени во воспитно-образовната теорија и практика, каде што играта претставува моќна стратегија во процесот на раното учење кај децата. 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе