Отворено студио во „Арт Поинт – Гумно“ во Слоештица

Меѓународниот центар за уметност „Арт Поинт – Гумно“ во село Слоештица, Демир Хисар денеска од 17 до 21 часот ќе ги отвори портите за сите љубители на уметноста што сакаат да ги запознаат уметниците и да ги видат делата создадени за време на 20. интернационална уметничка колонија.

Во периодот од 18 јуни до 3 јули 2022 година на креативното гумно во селото Слоештица престојуваат и творат шестмина уметници - Памела Тол од САД, Беате Куне од Германија и Синиша Новески, Јасмина Главинче, Владимир Симоновски и Сандра Котевска од Македонија.

Фокусот на колонијата годинава е во знакот на уметноста и природата, односно како уметноста може да ја промовира природата којашто сама по себе е најсовршениот уметник.

„Преку творечки дијалог и со иновативни уметнички реализации во различни медиуми, од коишто дел се инспирирани од локалната традиција, уметниците создадоа дела што предизвикуваат восхит“, соопшти „Арт Поинт – Гумно“.

Инкау, проектот е делумно поддржан од Министерството за култура.

 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе