„Отворен Балкан“ да ја вклучи културата со „Отворен Балкан фестивал“

Директорот на Народниот театар во Белград (НП), Светислав Буле Гонциќ, денеска изјави дека предложил да се одржи „Отворен Балкан фестивал" на кој ќе бидат вклучени културни институции од највисоко значење во Србија, Македонија и Албанија и дека предлогот наишол на добар одзив.

Белградскиот Народен театар

Гоцчиќ на прес-конференција во Народниот театар рече дека ваквиот предлог наишол на многу добар одзив на неодамнешната средба на „Отворен Балкан" во Охрид во разговор со министрите и директорите на националните театри на Македонија и Албанија, како како и манифестацијата „Охридско лето".

„Сметаме дека оваа иницијатива е најдобриот начин да се заокружи сликата на туристичка и културна размена која ги надминуваат формалните граници. Културата е многу поширока“, нагласи Гонциќ.

Според неговите зборови, партнерите од Македонија и Албанија биле поканети на консултативна средба на која ќе ги постават „основните параметри за одржување на ваква размена, која би претпоставувала и натпреварувачки дел, но и размена на уметници од областа на операта, балетот и драмата", како и покренување на конкурс за драмски текст.

Гонциќ рече дека „иницијативата била добро прифатена" и затоа што „Отворениот Балкански фестивал" би можел да се одржи во Белград, Скопје и Тирана, со гостување и на други од регионот.

„Кога ќе ги завршиме дискусиите, ќе ве информираме за датумите и начинот на покренување на фестивалот. Мислам дека ова е многу важно и дека националната куќа (НП) има обврска да спроведе нешто такво во дело“, рече Гонциќ.

Легенда под Главна слика

Белградскиот Народен театар

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе