Објавени конкурсите за државните награди 11 Октомври и 22 Ноември

Министерството за култура соопшти дека се објавени конкурсите за доделување на државните награди „11 Октомври" и „22 Ноември" за оваа година. Со наградата „11 Октомври" се оддава највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и во другите дејности од јавен интерес, а со наградата „22 Ноември" признание на луѓе од политичкиот, културниот и општествениот живот кои дале придонес во упаредувањето на меѓучовечкиот соживот и меѓусебно разбирање меѓу припадниците на различните заедници, култури и вери.

Во една година можат да се доделат најмногу до 5 наград „11 Октомври“, односно две награди „22 Ноември“ кои се врачуваат во Собранието на Денот на албанската азбука.

Конкурсот за овие награди трае од 1 до 31 мај.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе