Одлични изведби на младата пијанистка Сара Витанова на натпревар во Софија

Младата пијанистка Сара Витанова (12 години), ученик на музичкото училиште „Боро Џони “ во Струмица од класата на проф. м-р Александар Бончев, изминативе денови извонредно се претстави на 30-от меѓународен конкурс „Музиката и Земјата".

Пред меѓународната бројна комисија од еминентни професори-пијанисти
Сара Витанова, под програмско раководство и менторска-целосна реализација од професорката Самира Мустафаоглу, најдостоинствено се претстави како на натпреварот, така и како активен семинарист во работилницата на еминентниот француски пијанист и педагог Шантал Стилиани.
На семинарот Сара доби многу пофални оценки, како за нејзината изведба, така и за процесот на соработката во текот на наставата, а следниот ден, на натпреварот се претстави со висок манир на изведба на сериозни дела од: францускиот барокен автор Џ. Рамо и нашиот композитор Г. Коларовски, за што од комисијата беше одликувана за лауреати 2022 и ѝ беше доделена Специјална награда за изведба на современа музика.

Ние сме земја што први во Европа имаме стратегија за интеркултурализам.

повеќе

Францускиот предлог претставува директно рушење на основните темели на ЕУ.

повеќе

Од мали нозе ги заобиколуваме правилата на игра, па не е ни чудо што потоа се сопнуваме кога ќе истрчаме на терен.

повеќе