Над 50 музички изведувачи во најмасовниот Д фестивал во Дојран

Вчера почна долгоочекуваното и најмасовно 12-то издание на Д фестивал, кој ќе се одржува од 1 до 3 јули во Дојран. Најголемиот летен музички фестивал во Македонија, ова лето се одржува во комплетно издание со повеќе од 150 музички изведувачи, уметници и учесници во најбогатата програма на 15 различни бини и зони на фестивалот, вклучувајќи го и славниот Д-камп за фестивалските посетители.

Ова лето ќе настапат повеќе од 50 музички артисти кои пристигнуваат во Дојран од целиот свет, а секако најмногу од Македонија.

Вчера настапија Крудер и Дорфмаистер,  Џулијан Марли, Кошин, Рундек и екипа и Зад аголот. Денеска главната бина е резервирана за Анфиса Летјаго, Јура Стублиќ и Филм, Буч Кесиди, Култур Шок и Чиста околина. На финалната вечер ќе настапат Зу, Констракта и Земља грува, Хладно пиво и Марки Рамон.

Втората по големина фестивалска бина на Д фестивал , Москито стејџ, годинава ја има најсилната програма со Тамикрест, Луфтханза, Џипски грув и Неикед кои настапија вчера, а денеска Габриела Чилми, Доуп куќата, Деменси и торзс, утре Пијан Славеј, Дина Јашари, Оф-граунд ансамбл, Калата и Златно славејче во рамки на програмскиот концепт „Д фамилијарен ден“.

Посебно концертно доживување гарантира музичкиот храм на Д фестивал, односно бината позната како Чрч стејџ која е всушност лоцирана во црквата Св. Илија во Стар Дојран. Продуховениот амбиент на оваа локација ќе биде дополнително оплеменет со прекрасната музиката на музичките уметници како Перија, Антоние Весковски, Драган и Ратко Даутовски и други. 

Новата македонска музичка сцена ќе настапи на Смут сцената - Беседа, Занаду, Хајка, Манас, Корожн, Преку Ред, Мамут и други.

 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе