Музика и танц - концерти за деца на гудачкиот квартет на Пламенка Трајковска

Пламенка Трајковска - гудачки квартет ќе реализира концерти за деца со класична музика со наслов „Музика и танц“. Концертите ќе се одржат на 19 декември - недела во Дом на АРМ со почеток од 11 и 13 часот. 

На програмата се дела од познати класични композитори како Бокерини, Моцарт, Бизе и Хендел. Изборот на композициите се дела на кои во минатото се танцувало како менуети, валцери, танго и други композиции.

Во гудачкиот квартет покрај нашата виолинистка Пламенка Трајковска ќе настапат и Сандра Крстевска на виолина, Љубица Бошкоска на виола и Александра Јаневска на виолончело.

Билетите за концертите се продаваат преку дистрибутивните мрежи на Карти мк и Купи карти за се. Концертот е во организација на Пламенка Трајковска - мали камерни состави и се реализира со поддршка на Министерството за одбрана.

Пламенка Трајковска заедно со своите колешки како мали камерни состави досега реализирале голем број на концерти за деца со намера да ја доближат класичната музика до децата. Концертите за деца тие ги реализираа на концертни сцени во училиша и на отворени простори во Скопје, Ресен, Кичево и Дојран. На нивниот репертоар се концертите за деца со следните наслови: Гудачки квартет во наше маало, Моцартисимо, Музика и цртан филм, Што е тоа...гудачки квартет, Музика и танц и Карневалот на животните.

Пламенка Трајковска го издаде и првиот македонски носач на звук со класична музика за деца ЦД „Карневалот на животните“ во адаптација за виолина и пијано и тоа успешно се пласира на најголемите дистрибутивни музички мрежи како Ајтунс и Амазон.

 

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе