КОНЦЕРТ

Млад македонски виртуоз на пијано ќе има концерт во Музејот на град Скопје

Во рамките на „Есенски музички свечености“ во организација на Дирекцијата за култура и уметност – Скопје, на 7 ноември, со почеток во 20 часот, на програмата е концерт на пијанистот Бобан Мирковски, кој во Музејот на град Скопје ќе изведе дела од Бах, Лист, Зилоти, Хачатурјан и премиерната изведба на „Пајдушко“ од Дамир Имери.

Пијанистот Бобан Мирковски е роден во 1991 година во Скопје. Основното и средното образование го завршил во ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ во класата на проф. Даница Стојанова. Дипломира во 2013 година на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Симон Трпчески. Во 2015 год. ги завршува пост-дипломските студии на ФМУ Скопје во класата на проф. Александар Сердар (Р. Србија).

Мирковски има остварено голем број концерти во Македонија и странство и има освоено голем број награди на домашни и меѓународни натпревари. Како поважни настапи се издвојуваат сите поголеми концерти на ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ и на ФМУ Скопје; концерт во Босковице, Чешка (2007 год.); концерт во Сан Даниеле, Италија (2007 год.); настапува како дел од неколку концерти на Симон Трпчески; концертот во Вашингтон, САД (2011 год.) по повод 20-годишнината од независноста на Р. Македонија; остварува повеќе солистички концерти низ Р. Македонија; два настапи како солист со Македонска филхармонија (2011 и 2012 год.) итн.

Дел од наградите кои ги има освоено се: 2 први места и една Лауреат на „Арс Косова“, Приштина (2006, 2007 и 2008 год.); Прва награда на меѓународниот натпревар „Даворин Јенко“ во Белград, Р. Србија; 3-та награда, како и награда за највиртуозен учесник на меѓународниот натпревар „Музиката и земјата“ во Софија, Р. Бугарија, Лауреат на меѓународен натпревар „Македониум М“ во Скопје (2007 год.) итн. Исто така, пијанистот Мирковски е добитник на престижната награда на фондацијата „Климентина Рафајловска“ за најдобар музичар матурант.

Во своето образование има посетувано и неколку меѓународни семинари кај еминентни професори од републиката и од странство како што се: проф. Ж. Захариева (Бугарија), Ј. Михајловиќ (Србија), Ф. Турисини (Италија), А. Леимони (Грција), Т. Каишиге (Јапонија), Б. Романов (Македонија) итн.

Моментално работи како професор по пијано во ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ Скопје, каде остварува успеси со своите ученици.

Социјалните медиуми се алатка која овозможува двонасочна комуникација. Тоа е нивната предност,

повеќе

Според моето мислење, нестабилноста ќе биде многу веројатна во Македонија ако Никола Груевски успее да ја поврати моќта, вели Дејвид Б. Канин, бивш разузнавачки аналитичар на ЦИА.

повеќе

Со секој изминат ден Македонија има сè помал број жители: и апсолутно (службената статистика тоа не го покажува) и релативно, во однос на светската популација, што воопшто не може да се сокрие. 

повеќе