Концерт во Филхармонија, 20 години творештво на Мерсиха Шукри

Нашата најпозната харфистка Мерсиха Шукри вечер со концерт во Филхармонија ќе одбележи 20 години од нејзиното творење.

На програмата ќе бидат изведени композиции од Дуранд, Дусек, Глинка и Хенсон. Како гости ќе настапат нејзините драги колеги Елена Талевска на виолина и Паскал Краповски на виолончело.

М-р Мерсиха Шукри е родена во Скопје, каде дипломирала на ФМУ во Скопје во класата на проф. Лејла Урманова-Русија како прв дипломиран харфист во нашата земја. Магистерски студии завршува во Белград во класите на проф. Милица Бариќ и проф. Љиљана Несторовска како прв магистер во земјава. Добитник е на повеќе републички и меѓународни награди како солист и како камерен музичар.

Како харфист има остварено бројни солистички концерти на Скопско лето, Хераклејски вечери, Денови на франкофонија, Битолско лето, Есенски музички свечености. Настапувала како солист со Мандолнскиот оркестар “Скопје” и гудачкиот камерен ансамбл “Арко”. Концертирала и надвор од Македонија, во Србија, Словенија, Косово, Франција, Унгарија, Холандија, Израел, Хрватска.

Во 2013 година, го издава своето прво ЦД со музика за соло харфа „Звуците на харфата“. Тоа е и прво ЦД со музика за соло харфа во Македонија воопшто. Во 2014 година ја имаше честа да одржи концерт на Вториот интернационален фестивал на харфа во Загреб. Како солист, заедно со Мандолинскиот оркестар „Скопје“ ја претстави македонската култура токму на 24 Мај, во чест на сесловенските просветители “Св. Кирил и Методиј”, со дела на македоснки автори обработени за харфа и мандолински оркестар.

Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. 

повеќе

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе