Ликовна уметност

Со Лазе Трипков се познаваме и соработуваме десетина години наназад. Најчесто комуникацијата се одвиваше во однос на активностите со графичкиот дизајн и реализацијата на „Скопје постер“. Од почетокот на оваа година, откако стана директор на Музејот на современата уметност во Скопје, нашата комуникација фати нов правец.

16 Декември 2016 - 16:54

Завршните настани на официјалната програма на „Остен“ – Биенале на цртеж Скопје 2016 се одвиваат од 15 до 23 декември 2016. Централниот настан ќе се одржи на 22 декември, во Националната галерија – Чифте амам, во 20 часот, каде ќе се одржи голема изложба со дела од над 250 меѓународни уметници, доделување награди на уметниците кои ќе бидат присутни на настанот, а ќе биде промовиран и каталогот на „Остен“ - Биенале на цртеж Скопје 2016.

16 Декември 2016 - 14:58

Во Музејот на град Скопје на 15 декември, во 19.30 часот, ќе биде отворена третата триенална изложба на Графичката работилница „Софија“ Богданци. На отворањето ќе говорат истакнатиот македонски графичар, професорот Костадин Танчев - Динка, кој воедно е и претседател на Советот на графичката работилница, и новинарот и филмски критичар, Евгенија Теодосиевска.

15 Декември 2016 - 10:16

По учеството и перформансот на Недела на дизајнот во Скопје (Skopje Design Week), а пред претставувањето во Чикаго, САД, мултимедијалниот уметник Игор Јосифов во Скопје ќе ја постави својата самостојна изложба со наслов „Континуум“ (Continuum), која ќе биде отворена на 14 декември во Младинскиот културен центар, со почеток во 20 часот.

13 Декември 2016 - 10:50

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ), во соработка со НЛБ Тутунска банка од Скопје, на 6 декември ја отвори изложбата „МиниАРТура“ во изданието за 2016 година. На изложбата се претставени автори-членови на ДЛУМ од цела Македонија, а ќе може да се посети до 15 декември.

07 Декември 2016 - 19:46

Во рамките на деветото издание на „Скопје постер фестивал“, кој во изминативе 15 дена се одржа во Музејот на град Скопје, покрај изложените дизајнерски дела на 4-те изложби, се одржаа презентации и работилници на светски реномирани предавачи на теми „Македонија како туристичка дестинација“, „Дизајнирај влијателен социјален плакат“, „Плакат, уметност од улицата“ и „Дизајнирање постер за џез-настан“, наменети за студенти и професионалци-дизајнери.

07 Декември 2016 - 11:28

Самостојната изложба на акварели на Симонида Филипова Китановска во престижната уметничка галерија „Контемплор“, во Палатата Естерхази во строгиот центар на Виена, и успешното претставување на нејзините дела во акварелна техника, претставени пред виенската публика под наслов „Огнени бои“ на 8 октомври годинава, предизвикаа голем интерес и ќе имаат свое продолжување на 13 декември. 

06 Декември 2016 - 20:28

Во галеријата на Литературната куќа „РРРудолф“ во Марибор, Република Словенија, на 7 декември ќе биде отворена изложбата „Quo vadis, брат Икар?“ на проф. м-р Ладислав Цветковски. На оваа изложба, за првпат во печатена форма, ќе бидат прикажани дел од плакатите кои досега можеа да се видат на неговиот блог и на неговите страници на социјалните мрежи. Плакатите се дел од неговите проекти „My comment“ и „Црнила“.

06 Декември 2016 - 18:08

Третата меѓународна изложба „Екс-либрис Скопје“ ќе биде отворена на 6 декември (вторник), во 20.30 часот, во Музејот на град Скопје. На изложбата учествуваат 67 автори од 26 земји.

06 Декември 2016 - 11:26

Во организација на Управниот одбор на АИКА Македонија, на 6 декември (вторник) 2016, од 14 до 17.30 часот, во Музеј на современата уметност – Скопје, ќе се одржи годишниот симпозиум на Здружението на ликовни критичари – АИКА Македонија, со тематски наслов „Ликовната критика денес“.

06 Декември 2016 - 02:40

Во ЈУ Културно-информативен центар – Скопје (КИЦ), во Изложбениот салон „Империјал 2“ и Продажниот ликовен салон, на 5 декември (понеделник) 2016 година, во 20 часот, ќе се одржи Мултимедијален проект со наслов „Скршената насмевка“ од Нехат Беќири.

05 Декември 2016 - 11:44

Националната галерија на Македонија со изложбата „Мојот универзум“ на 5 декември (понеделник) 2016 година, со почеток од 13 часот, во објектот Чифте амам, го одбележува Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби.

05 Декември 2016 - 11:21

Изложбата „Патување низ времето“ на ликовниот уметник Анжелика Колева ќе биде отворена на 4 декември, со почеток во 19.30 часот, во Кафе бар „Винил“. Станува збор за прва изложба на Колева на која ќе бидат претставени грамофонски плочи претворени во уметнички дела.

04 Декември 2016 - 12:17

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица, на 3 декември 2016 година, во 12 часот, ќе биде отворена изложбата „Уметнички слики од македонски автори, наследени во процесот на сукцесија на поранешна СФРЈ“.

02 Декември 2016 - 17:55

Отворањето на самостојната изложба со наслов „Низ огледалото“ на Санјонг Ли од Јужна Кореја ќе се одржи во сабота, 3 декември 2016, со почеток во 19.30 часот, во Националната установа Музеј - Гевгеија, во Уметничката галерија „Амам“. Изложбата ќе може да се посети до 13 декември 2016 година.

02 Декември 2016 - 16:44

Последните 11 години Македонија е окована во аграрен, ксенофобичен и социо-економски популизам, кој не се однесува на интересите и потребите на граѓаните, туку на оние кои се повинуваат на волјата на елитата.

повеќе

Политичарите изразуваат „загриженост“ за аерозагадувањето на начин што нѐ оддалечува од наоѓањето решенија, наместо да не доближува.

повеќе

Многу македонски „интелектуалци“, новинари и политичари се повеќе загрижени од можноста да се направи т.н. македонска платформа, отколку од последиците за земјата од прифаќањето на т.н. албанска платформа.

повеќе