Во Чифте амам изложба на Висат Мулиќи - „Вон боите"

Во Старата скопска чаршија, во Чифте амам вечерва уметникот Висал Мулиќи ќе ја претстави својата изложба насловена „Вон боите". Куратор на изложбата ќе биде Зени Блажи.

„Делата на сликарот Висар Мулиќи докажуваат долг пат, каде професионалноста и уметничката оригиналност постојано се натпреваруваат со личната слика, сега целосно формулирана со експресионистичка димензија, што ја зголемува гледаноста и задоволството кај јавноста“, велат од Националната галерија.

Мулиќи е роден 1966 година во Приштина. Студирал на Факултетот за Уметности на Универзитетот во Приштина. Неговата уметничка креативност вклучува современо експресионистичко сликарство со изразена чувствителност кон материјалот со кој работи. Учествувал на многу групни и неколку самостојни изложби на Косово и на меѓународна сцена во  Австрија, Албанија, Белгија, Германија, Јапонија, Северна Македонија, Франција, Швајцарија. Од 1992 до 2004 година учествува во сите колективни изложби организирани од „Здружението на уметници на Косово“. 

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе