Oтворен е конкурсот за Меѓународната ликовна изложба „Флора и фауна извор на животот и убавината“

Министерство за животна средина и просторно планирање, Детски ликовен центар – Скопје и Здружението на ликовните педагози ги покануваат заинтересираните деца, ученици, студенти и ментори-наставници и професори да земат учество на традиционалната 14-та Меѓународна ликовна изложба за деца и младинци „Флора и фауна извор на животот и убавината – 2020".

„Ве покануваме да учествувате со творби по ликовно образование – уметност на теми од заштитата на животната средина и природата. Подтемата е насловена „Човекот и природа“ со позитивни или негативни примери од вашата непосредна околина – животна средина и природата“, информираат од Детски ликовен центар-Скопје.

Оттаму посочуваат творбите да не бидат врамени и не поголеми од 50х70 см. Краен рок за прием на творбите е до 5 ноември 2020 година, а право на учество имаат категории на возраст од 4 до 24 години, деца од предучилишни установи, ученици од основни-средни училишта, уметнички-стручни училишта,заинтересирани студенти од уметничките и од другите факултети од земјата и странство.

„Право на учество со творби: најмногу до 35 творби од установа преку менторите, најмногу до две творби-индивидуално учество на еден учесник (по потреба со помош и на родителите) прием на творбите по пошта. Ликовните творби учесниците треба да ги испратат до Детски ликовен центар-Скопје, пошт. фах:75, пошта 1020-Карпош 3, Скопје или со задолжително носење на маски може да се достават во Ликовниот центар на први кат-на означено место како и на приземје во холот (б.Другарче) ул.„Никола Русински“ бр.1, Карпош 3- Скопје. 

И покрај сета надеж што се роди со објавите за докажана ефикасност на неколку кандидати за вакцини за ковид-19, има долг пат пред нас што треба да се изоди за да се дојде до универзална и лесно достапна „вакцина за луѓето“. 

повеќе

Самиот Никос Коѕијас не го почитува договорот што го потпиша со Заев и Димитров. Ќе реагира ли македонското МНР на терминологијата во неговата колумна, како што вети дека секогаш ќе реагира кога се крши Договорот од Преспа? Треба. Ама не е за верување.

повеќе

За првпат 16 врвни бизнисмени од земјите на Западен Балкан, врз основа на мерливи критериуми, ќе го следат напредокот на економските реформи во регионот и ќе го известуваат Брисел.

повеќе