Ликовните дела „Моите омилени нешта“ од Менсур Бојда изложени во Jaпонија

Серијалот на ликовни дела насловени „Моите омилени нешта“ од уметникот Менсур Бојда денеска ќе бидат изложени во галеријата „2-16“ во Окајама, Јапонија.

Изложбата е организирана во соработка со галеријата „2-16“ и јапонскиот куратор Риота Сато и е овозможена од културните органи од градот Окајама.

Изложбата насловена „Моите омилени нешта“ на уметникот Бојда четврти пат ја изложува низ светот. Тој првпат овие дела ги изложил во Њујорк во 2019 година, а потоа и во Скопје.

Третата поставка на делата инспирирани од пијано копчиња беше отворена за публика до минатата недела во галеријата на Домот за култура „Бранд Петрушев“ во Богданци. Заедно со истоимениот серијал на изложбата беше изложена и принт едиција од селектирани цртежи и слики од скорешното творештво на Менсур.

„Делата се инспирирани од функционалноста, како и од изработката на пијано што создава разновидност на емоции, пораки и идеи од едноставен склоп на правила, на зададен редослед на црно-бели копчиња“, вели Бојда.

Менсур Бојда е ликовен уметник кој во моментов живее и работи во Њујорк. Менсур е фигуративен експресионист и неговиот интерес досегнува до различни ликовни дисциплини како сликарство, цртеж, графика, скулптура, илустрација и стрип.

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе