ВО НИРНБЕРГ

„Кучињата“ на сликарот Сергеј Андреевски ќе лаат и во Германија

Серијата слики од циклусот „Кучиња“ на македонскиот уметник Сергеј Андреевски од викендов ќе бидат изложени во Нирнберг, Германија. Андреевски е гостин на манифестацијата „Тат Орт“ („Tat Ort“ или „Crime scene“ во буквален превод значи „Место на злосторството“) што традиционално се одржува во срцето на Франконија – Нирнберг на 48 уметнички точки.

За љубителите на уметноста во ателјеата на уметниците овој викенд во Нирнберг ќе бидат отворени 48 поставки што ја отсликуваат моменталната ликовна сцена, а посетителите ќе имаат можност да се сретнат и со уметниците т.е. „виновниците“.

Сликите од циклусот „Кучиња“, што претходно беа изложени во Москв, овојпат ќе бидат поставени во галеријата на сликарката Герлинде Пистнер, колешка и долгогодишен соработник на Андреевски. Интересно е да се каже дека во рамките на манифестацијата, ќе биде одржана и модна ревија на престилки со коишто Пистнер, минатата година, премиерно се претстави во Слоештица, во рамките на јубилејната, 10-та манифестација „Славење на пирејот“, и која предизвика многу возбуда кај публиката.

Постојат кафе барови каде стои натпис дека немаат интернет па препорачуваат луѓето да си прават муабет како порано. 

повеќе

Заев рече дека не му се допаѓа како соседните земји реагирале на кризата во Македонија и власта во Србија ја нарече „националистичкото раководство на Вучиќ“, па во Белград предизвика епидемија од паѓања во несвест од изненаденост и навреденост. Хм, во што е точно проблемот?

повеќе

Луѓето се лутат што бизнисмените не реагирале или недоволно критикувале за лошите владини потези во минатото. Од нивна перспектива - веројатно со право.

повеќе